Caféet – det nya kontoret

Att ta med sig kontoret till caféet låter kanske som en märklig företeelse. Så är inte dock inte fallet idag. Så kallade kontorscaféer är en ihållande trend i Sverige för närvarande, speciellt i Malmö, Göteborg och Stockholm. Detta gäller i första hand egenföretagare eller konsulter som i regel jobbar med IT-relaterade tjänster eller marknadsföring; kort och gott arbeten där det går att ta med sig kontoret – det vill säga datorn – och jobba från andra platser än hemmet eller kontoret.

Kontors kaffeMiljöombyte

Visst är det härligt att jobba hemifrån och inte behöva tänka på att gå upp på morgonen för att infinna sig på kontoret klockan 9.00? Är man sin egen chef och bedriver en egen verksamhet har man alla möjligheter att välja fritt. Antingen skaffar man sig ett eget litet kontor, förslagsvis på ett kontorshotell, eller så jobbar man helt enkelt hemifrån och spar kontors- och resekostnader. Det beror helt enkelt på hur budgeten ser ut eller vad som ytterst ger avkastning i form av ökad produktion. Många känner att de inte har disciplinen att alltid sitta hemma och jobba och söker sig därför till kontorsmiljöer. Andra känner att de kanske har disciplinen att jobba hemma, men blir lätt uttråkade och omotiverade om de inte får miljöbyte.

Att ta med sig kontoret till ett café som lämpar sig för både avkoppling och arbete är därför ”mittemellanlösningen”. Man kanske inte känner sig som om man vore hemma på ett café, däremot är stämningen avkopplad och det är fullt möjligt att få både kaffe, te, läsk samt tilltugg precis när man känner för det.

Viktigt att caféet har förutsättningarna

Om du är egenföretagare och har tankar på att mixa upp ditt arbete genom att jobba en eller flera dagar på caféet, är det viktigt att caféet du väljer har rätt förutsättningar för att du skall kunna jobba ostört. En stark internetuppkoppling som aldrig kajkar är en självklarhet. De flesta caféer har säkerligen detta, men se alltid till att kolla upp detta.

Kontorslöst växer

Ensam kontorsplats har varit passé i storstäder i snart två år menar många trendexperter. Den nya trenden heter helt klart det ”kontorslösa” och ser ut att bli starkare. Numera går det att köpa sig medlemskap i café som tydligt profilerar sig som kontorscaféer. Hos flera går det att skriva upp sig på ett årsabonnemang där kontorsplats och Wi-Fi ingår, i andra fall kan man teckna kortare avtal med en månads uppsägningstid.