Caféets alla skrymslen och vrår

Ett café är visserligen inte riktigt lika skrymmande som en restaurang. Men det finns ändå ett visst behov av förvaringsutrymme. Vart ska man annars ställa utemöblerna på vintern? Förvara alla servetter som man inte behöver just nu? Och de där dekorationsprylarna som kanske åker fram igen en annan månad? Lösningen är inte en 200 kvadratmeter stor lokal med noll mysfaktor, utan ett magasin. Cormac sysslar med magasinering och förvaring av allehanda grejer. Klicka här för att läsa mer om deras tjänster och hur de kan…

Få mer gjort på ett café

Mycket passar bra att göra på café. Man kan jobba där. Det går att sitta med datorn i knät eller på ett litet bord och skriva rapporter. Man kan också plugga. Oavsett om det är i grupp eller i sin ensamhet kan man få mycket gjort en eftermiddag på café. Eller så struntar man i alla måsten och sätter sig bara ner. Man kan dricka en kopp te och värma händerna runt koppen. Eller så lyssnar man på musik, samtidigt som man tittar på folk.…

Papper, pennor och pärlsocker

Att driva café kräver en himlans massa grejer. Inte nog med att det måste finnas stolar och bord till kunderna. Även förrådet behöver fyllas på kontinuerligt. Ofta med en mängd saker som kunderna kanske inte ens tänker på. Om ni bakar era bullar och kakor själva räknas även ingredienserna till dessa som nödvändiga inventarier. Det blir dålig stämning om morgon-pendlarna inte får sina kaffebägare. Ingen som är sugen på en stor bit smörgåstårta nöjer sig med en kanelsnäcka, bara för att räkorna är slut. Dessutom…

Relaxa och läk

”Jag kan fortfarande känna den goda lukten av nybryggt kaffe varje morgon, då jag satte mig för att läsa, betrakta utsikten och känna det där lugnet inombords”. Ord som dessa är de som kommer ur fridfulla personers munnar, människor som njuter av frid och lugn. Men så klart, som vi lever nu för tiden är det svårt att finna sig i lugn som i scenen som beskrevs ovan. Att slappna av på detta vis, som att ta en fika till exempel, är något alla njuter…

Rätt ruta mot omvärlden

De caféer som erbjuder sina kunder möjligheten att sitta i fönstren och dricka kaffe har stjärnor i kanten. Kanske ligger det i människans natur att vara intresserad av andra människor. Man gillar att sitta i fönstret, titta ut och titta in på samma gång. Det gäller bara att ha rätt fönster. Det får inte vara för litet. Men inte heller för stort. Glaset måste vara tjockt, men det ska fortfarande gå att se ut. Det är helt enkelt många faktorer som ska stämma. Att byta…

Sprudlande verksamhet med rena rör

Bakverken och kaffet. Det är för många det viktigaste när man pratar om ett trevligt café. Även andra saker som internet är viktigt, att man har tillgång till omvärlden. Många tycker även att sköna stolar är bra att ha. Trots allt tillbringar man kanske mer än en timme med att hänga på café. Något som gästerna tar för givet, utan att tänka mer på det, är avloppet. Som kaffesugen människa antar man att allt flyter som det ska i rören. Man uppskattar visserligen en bra…

Rutigt på café

Kanske beror det på den moderna människans stress. Kanske är det för att vädret blir allt konstigare. Kanske beror det på jobben som blir tråkigare och tråkigare. Det kan finnas många olika anledningar. Men faktum är att rätt fönster på caféerna i landet blir allt viktigare. Människor är helt enkelt väldigt sugna på dagsljus. Visst är det mysigt med lite dimmat ljus. Många gillar djupa fåtöljer och skumma lampor. Men den stora trenden är rejäla fönster. De ska helst släppa in så mycket ljus som…

Sov, ät och njut av bullarna

De bästa caféerna är de där man kan ta en kopp kaffe, njuta av en bit hemmagjord prinsesstårta till och sen ta med sig en kaka till i en liten papplåda till sitt rum på det närbelägna Bed and Breakfast-stället. I Skåne finns ett utmärkt Bed and Breakfast som heter Gröna Frun där man både kan få sig en god natts sömn, äta mat eller låta stället sköta cateringen om man ska ha fest i närheten. Det handlar i det stora och hela om att…

Skapa kreativa miljöer

De senaste 10 åren har caféer dykt upp i varje gathörn i många städer. Vi har idag en cafékultur som man knappast anade bara några år tillbaka i tiden. Till stor del beror detta nog på hur bärbara enheter och ett alltid närvarande internet gjort oss mer obundna till speciella lokaler för att jobba. Många väljer att gå till ett mysigt café och sitta där och jobba, i stället för i ett oinspirerade kontor med människor man ser dag ut och dag in. Vi har…

Framgången ligger för dörren

Har du problem med lönsamheten på ditt café? Många caféägare menar att det blir allt svårare att locka kunder i takt med att allt fler caféer öppnas och konkurrensen hårdnar från stora internationella kedjor. Att i ett sådant läge se över sin produkt kan verka självklart: man försäkrar sig om att man använder kaffebönor av hög kvalitet, att drycken anrättas av någon som vet vad de gör och att serveringen sker i hela och rena koppar. Gott så men vad man då kanske har glömt…