Sveriges populäraste fikahak

Ordet ”fika” är så svenskt det bara kan bli. Om man får beskriva Sveriges arbetsmiljöer runtom i landet så förekommer alltid begreppet fika i sammanhanget. En fika består – oavsett om den äger rum på jobbet eller på ett café – av kaffe med något tilltugg, oftast en kanelbulle eller kakor.

Låt oss ta en kort vandring genom Sveriges olika ”fikahak”, det vill säga de populärare ställena man går för att till exempel dricka kaffe och äta bullar.

Största fika ställeKonditorierna

Konditoriet har sitt ursprung från Frankrike och är en plats där man kan köpa bakelser, tårtor och andra godsaker. Konditoritrenden i Sverige är stark och befinner man sig i Stockholm är det Sture katten som är det anrikaste konditoriet man kan besöka. Sturekatten ligger mitt i hjärtat av Stockholm på Riddargatan, Östermalm. I Göteborg heter det mest klassiska konditoriet Brogyllens Konditori som är vackert dekorerat med högt i tak och finns att besöka längs kanalen på Västra Hamngatan. I Skåne heter det äldsta konditoriet Fahlmans och ligger i Helsingborg. Sedan 1914 har man serverat sötsaker som är svåra att motstå.

Coffee Shops – omåttligt populära

I varje storstad och snart varje tätort, finns åtminstone en välkänd franchise för kaffe shop. Säkerligen har ni hört talas om Wayne’s Coffee, Starbucks och på senare år den svenskägda kaffekedjan Espresso House – den mest snabbvuxna kedjan i Sverige. Coffee shop-trenden är ett faktum i Sverige eftersom vi faktiskt får se oss själva som effektiva och hårt arbetande människor. Om man är på väg till jobbet på morgonen kan man alltid svänga förbi Coffee Shopen och få en mindre frukost serverad, allt inom loppet av några minuter. Vill man snabbt ta en eftermiddagskaffe eller sätta sig och arbeta så är miljön alldeles utmärkt för det. Det råder inget tvivel om att coffee shops är omåttligt populära i Sverige. Med största sannolikhet kommer de fortsätta vara det i många år framöver.

Intressanta siffror

Marknadsföringsbyrån Delfi rapporterade i en publikation att caféer i Sverige (coffee shops inkluderat) omsatte närmare 6 miljarder kronor under 2013. Dagens siffror spås vara ännu högre.