Världes största Coffee Shops

Kaffe är världens populäraste dryck. Varje dag dricks det över 2 miljarder koppar kaffe vilket gör produkten till världens populäraste råvara. Brasilien och Colombia är två av världens största kaffeproducenter vars industrier sysselsätter närmare 7 miljoner människor. Även om vi kanske inte tänker på det ofta, så är kaffe en av världens viktigaste ekonomier. Det faktum att mer än halva Västvärlden dricker kaffe säger en del.

Största kaffe ställetPriset på kaffe varierar – konkurrensen är hård

Vad en kopp kaffe kostar ute på ett café beror på många faktorer: vilken böna, smak, rostning och geografisk plats är några aspekter. Priset kan därför variera mellan allt från några kronor upp till en femtiolapp i vissa fall. Konkurrens mellan producenter och mellan de så kallade Coffee Shops-kedjorna är hård. Numera tävlar kaffeproducenterna om kunderna med miljardbudgetar i marknadsföring. Allt för att sälja den livsstil som får kunderna att komma tillbaka för en kopp till.

Nedan följer en kort sammanfattning av världens tre största Coffe Shops.

  1. Starbucks

Världens största Coffe Shop-kedja är utan tvekan Starbucks. Med över 20 000 caféer och återförsäljare finns man representerade i 60 länder. Sammantaget arbetar över 160 000 personer för märket. Snittlönen är inte speciellt hög men anställningsprogrammet är mycket attraktivt med möjligheter att få aktieoptioner i företaget. Närmare 65% av Starbucks caféer ligger i USA.

  1. Dunking Donut

Kedjan Dunking Donut var länge världens största Coffe Shop. Företaget har funnits i över 37 år och har idag närmare 10 000 caféer världen över. Till skillnad från Starbucks satsar Dunking Donuts på Öst- och Sydostasien, där framgången hittills är blandad. I Europa går satsningarna betydligt bättre.

  1. Tim Hortons

Även om Tim Hortons från början inte var en renodlad Coffe Shop så är det många i framförallt Canada som ser anser att företaget är det givna förstavalet för kaffe. Idag har företaget över 4 300 caféer där man säljer både varmrätter och donuts tillsammans med kaffe.